KOMPYUTER TARMOQLARIDA KIBERXAVFSIZLIKNI TA’MINLASH USULLARI - Temirxonova , Fotimaxon (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada kompyuter tarmoqlarida kiberxavfsizlikni ta’minlash muammolari va ularning yechimlari tahlil qilingan. Tarmoq hujumlarining turlari, xususan, DoS/DDoS hujumlari, fishing (phishing), zararli dasturlar (malware) va ularning ishlash mexanizmlari o‘rganilgan. Tarmoqni himoya qilishda Firewall texnologiyalari, IDS (Bosqinchilikni aniqlash tizimi) va IPS (Bosqinchilikning oldini olish tizimi) uskunalarining ahamiyati yoritilgan. Zamonaviy himoya texnologiyalari, VPN, kriptografiya va ko‘p bosqichli autentifikatsiya (MFA) usullarining samaradorligi ko‘rsatib o‘tilgan. Tahlil natijalari kompyuter tizimlarida kompleks himoya zarurligini tasdiqlaydi.