INFLYATSIYANING AHOLI TURMUSH DARAJASIGA TA’SIRI - Tirkashev , Ulug‘bek; Lutfullayeva , Marjona (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur maqolada inflyatsiya jarayonlarining aholi turmush darajasiga iqtisodiy va ijtimoiy ta’siri kompleks tarzda tahlil qilinadi. Narxlar umumiy darajasining oshishi real daromadlar dinamikasi, iste’mol xarajatlari tarkibi, jamg‘arma imkoniyatlari hamda ijtimoiy tengsizlik darajasiga ko‘rsatadigan ta’siri statistik ma’lumotlar asosida yoritiladi. Tadqiqot natijalari inflyatsiya darajasining yuqori bo‘lishi aholi xarid qobiliyatining pasayishiga, iste’mol savatining qisqarishiga va uzoq muddatda iqtisodiy farovonlik sur’atlarining sekinlashishiga olib kelishini ko‘rsatadi. Shu bilan birga, inflyatsiyaning salbiy oqibatlarini kamaytirish yo‘llari ham asoslab beriladi.