“YASHIL” MEHMONXONA SERTIFIKATLASHTIRISH TIZIMINI O‘ZBEKISTONDA JORIY ETISH: TO‘SIQLAR VA RAG‘BATLANTIRISH MEXANIZMLARI - Kamolova , Fotima; Kamolova , Zuxra (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada “yashil” mehmonxona sertifikatlashtirish tizimini O‘zbekistonda joriy etishning institutsional, iqtisodiy va ma’muriy to‘siqlari hamda ushbu to‘siqlarni bartaraf etishga qaratilgan rag‘batlantirish mexanizmlari tahlil qilinadi. Mamlakatda mehmonxona xo‘jaligi sohasida ekologik standartlarni joriy etish bo‘yicha normativ-huquqiy bazaning yetarli emasligi, moliyaviy resurslarning cheklanganligi, malakali kadrlar yetishmasligi va sertifikatlashtirish jarayonining yuqori xarajatlari asosiy to‘siqlar sifatida aniqlangan. Tadqiqotda xorijiy davlatlarning – xususan, Turkiya, Ispaniya, Birlashgan Arab Amirliklari va Yaponiya – tajribalari qiyosiy tahlil qilindi hamda O‘zbekiston sharoitiga moslashtirilgan rag‘batlantirish mexanizmlari taklif etildi. Takliflar qatoriga soliq imtiyozlari, subsidiyalar, imtiyozli kreditlash, “yashil” mehmonxonalarni davlat xaridlari tizimiga joriy etish va ekologik toifadagi turizm mahsulotlarini xalqaro bozorlarda rag‘batlantirish kiradi. Maqolada taklif etilgan mexanizmlar O‘zbekistonda ekologik barqaror turizmni rivojlantirish va mehmonxona xizmatlarining raqobatbardoshligini oshirishga xizmat qiladi.