RAQOBATNING IQTISODIY NAZARIYASI VA UNING BOZOR SAMARADORLIGIGA TA’SIRI - Saydaliyev , Abrorxon (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada raqobatning iqtisodiy nazariy asoslari, uning iqtisodiy tizimdagi o‘rni hamda bozor samaradorligiga ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Raqobat bozor iqtisodiyotining muhim mexanizmi sifatida resurslardan samarali foydalanish, ishlab chiqarish samaradorligini oshirish hamda innovatsion faoliyatni rag‘batlantirishda muhim rol o‘ynaydi. Maqolada klassik, neoklassik va zamonaviy iqtisodiy nazariyalarda raqobat tushunchasining talqini, shuningdek, mukammal raqobat, monopolistik raqobat, oligopoliya va monopoliya kabi bozor tuzilmalari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, raqobat muhitining rivojlanishi iqtisodiy samaradorlikni oshirish, iste’molchilar manfaatlarini himoya qilish hamda iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashda muhim ahamiyatga ega.