ABIOTIK OMILLARGA CHIDAMLI GILOS PAYVANDTAGLARINI MIKROKLONAL KO‘PAYTIRISH - Narzillayev , Fazliddin (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur tezisda abiotik omillarga chidamli gilos payvandtaglarini mikroklonal ko‘paytirishning metodik jihatlari va amaliy ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, sifatli explantlarning tanlanishi, gormonal balans va nutrient muhitini optimallashtirish orqali klonlarning vegetativ rivojlanishi va barqarorligini oshirish mumkin. Mikroklonal usul yordamida ko‘paytirilgan klonlar qurg‘oqchilik, sho‘rlanish, past va yuqori harorat kabi stress omillariga nisbatan yuqori chidamlilik ko‘rsatadi. Tadqiqot O‘zbekiston sharoitida mikroklonal ko‘paytirish texnologiyasining selektsiyada, meva sifatini va hosildorligini oshirishdagi amaliy ahamiyatini tasdiqlaydi.