POST-KVANT KRIPTOGRAFIYASI: RAQAMLI DUNYONI KVANT TAHDIDIDAN HIMOYA QILISHNING STRATEGIK YO‘NALISHLARI - Nizoyeva , Latifaoy (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada hisoblash texnikasining yangi avlodi — kvant kompyuterlarining zamonaviy kiberxavfsizlik tizimlariga ko‘rsatadigan tahdidlari tahlil qilinadi. An’anaviy asimmetrik shifrlash algoritmlarining (RSA, ECC) zaifliklari va ularning o‘rnini bosuvchi post-kvant kriptografiyasi (PQC) turlari, xususan, panjaraga asoslangan va ko‘p o‘zgaruvchanli tizimlar batafsil yoritilgan. Shuningdek, maqolada global standartlashtirish jarayonlari va ma’lumotlarni himoya qilishning kelajakdagi istiqbollari haqida so‘z yuritiladi.