OILAVIY MUNOSABATLARDA TRIANGULYATSIYA TUSHUNCHASI - Nuraliyeva , Sora (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu maqolada oila psixologiyasida muhim tushunchalardan biri bo‘lgan triangulyatsiya fenomeni yoritilgan. Triangulyatsiya — bu oilaviy tizimda ikki a’zo o‘rtasidagi ziddiyat yoki emotsional bosimni kamaytirish maqsadida uchinchi shaxsni suhbatga yoki munosabatga jalb etish holatidir. Odatda bu jarayon farzandlar, yaqin qarindoshlar yoki boshqa yaqin insonlar ishtirokida yuz beradi va oilaviy barqarorlikka salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Maqolada triangulyatsiyaning kelib chiqish sabablari, u qanday namoyon bo‘lishi, farzandlar psixikasiga ta’siri, shuningdek, bu holatni oldini olish yoki bartaraf etish yo‘llari psixologik nazariyalar asosida tahlil qilingan. Ayniqsa, Bowen tizimli oilaviy terapiya nazariyasi asosida triangulyatsiyaning mexanizmlari va oqibatlari tushuntirib berilgan. Maqola oilaviy muhitni sog‘lomlashtirish va funksional kommunikatsiyani tiklash uchun amaliy tavsiyalarni ham o‘z ichiga oladi.