INGLIZ VA O‘ZBEK ERTAKLARIDAGI HAYVONLAR OBRAZINING O‘RGANILISHI - Teshaboyeva, Nafisa (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek ertaklarida hayvonlar obrazining shakllanishi, folkloristik ildizlari hamda ularning ramziy, poetik va didaktik funksiyalari ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida hayvon timsollari antropomorfizm, totemizm va mifologik qarashlar bilan bog‘liq holda o‘rganilgan. Shuningdek, ularning ijtimoiy va psixologik konfliktlarni ifodalashdagi roli, bolalar tarbiyasidagi didaktik vazifasi hamda gender stereotiplari va madaniy kodlarni shakllantirishdagi o‘rni ko‘rsatib berilgan. Ingliz ertaklarida uchraydigan hayvon obrazlari nemis, fransuz va slavyan folklori bilan qiyoslangan va ularning universalligi hamda madaniy moslashuvchanligi aniqlangan. Xususan, bo‘ri, tulki, ayiq, quyon kabi obrazlar orqali jamiyatning axloqiy qadriyatlari, qo‘rquvlari va orzu–umidlari badiiy shaklda ifodalangan. Maqolada hayvon obrazlarining adabiyotshunoslik, madaniyatshunoslik, psixologiya va gender tadqiqotlari nuqtai nazaridan dolzarbligi asoslab berilgan.