VIRTUAL MUHITDA HISSIY INTELLEKTNING AHAMIYATI - Mardiyeva , Feruza (Scientific practical conference, 2025)
Soʻnggi yillarda zamonaviy yuqori texnologiyali aloqa vositalarining, birinchi navbatda internetning jadal rivojlanishi subyektning shaxslararo munosabatlar tizimida bilvosita aloqa ulushining oshishiga olib keldi (A.E.Voiskunskiy). Kommunikativ jarayon strukturasining virtual kommunikativ makonni tashkil etishning texnik xususiyatlariga muvofiq oʻzgarishi vositachilik aloqasi subyektlari xususiyatlarining tabiiy oʻzgarishiga olib keldi. Faoliyatning barcha sohalarida va kundalik hayotda internetdan keng foyadalanishga asoslangan zamonaviy axborot muhitining jadal sur’atlar bilan rivojlanishi butunjahon Internet tarmogʻidan foydalanuvchilarning deyarli nazoratsiz oʻsishini ragʻbatlantiradi. U aholining barcha qatlamlari uchun ham texnik, ham moddiy jihatdan qulayroq boʻlib bormoqda. Kompyuter texnologiyalarining jadal rivojlanishi, maʻlumotlar uzatish tezligining oshishi, virtual maydonni 3D formatda modellashtirish, texnologik vositalarning arzonlashuvi shaxsning virtual olamga shoʻngʻishiga tobora koʻproq hissa qoʻshmoqda. Internet koʻp afzalliklarga ega boʻlishiga qaramay, u gumanitar xarakterdagi bir qator muammolarni va keng koʻlamli kompyuterlashtirishning ijtimoiy va psixologik ta’sirini oʻrganish zaruriyatini keltirib chiqaradi.