QANDLI DIABET EXPERIMENTAL MODELIDA MAXSAR (CARTHAMUS TINCTORIUS L) EKSTRAKTINING GIPOGLYKEMIK TA’SIRINI O‘RGANISH - G‘anijonov , Dilyorbek; O‘ralov , Abdumannon; Mustafaqulov , Muhammadjon (Scientific practical conference, 2025)
Qandli diabetda hujayralarning shikastlanish mexanizmlaridan biri oksidativ stress bo‘lib, erkin radikallarning ko‘payishi va antioksidant tizimining faolligini kamayishi bilan bog‘liq. Ushbu ishda maxsar gullarining ekstrakti atioksidant faolligi va alloksan diabetli hayvonlar qonida glyukoza miqdoriga ta’siri o‘rganildi. Eksperimental qandli diabet modeli hayvonlarga ikki hafta davomida maxsar gullarining ekstrakti antioksidantlik va gipoglikemik ta’sir ko‘rsatganligi aniqlandi.