KOMPYUTERLI MATEMATIK TIZIMLAR FANINING RIVOJLANISH TARIXI VA TENDENSIYALARI - Sulaymanov , Zulqaynar; Nuraliyev , To‘lqin (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu maqolada kompyuterli matematik tizimlarning rivojlanish tarixi, asosiy bosqichlari va zamonaviy tendensiyalari ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda adabiyotlar tahlili, tarixiy yondashuv, qiyosiy tahlil va statistik metodlardan foydalanilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, 1950–1970 yillarda kalkulyatorlar davri, 1970–1990 yillarda dastlabki kompyuter algebra tizimlari, 1990–2010 yillarda integratsiyalashgan paketlar davri, va 2010 yildan hozirga qadar ochiq kodli va onlayn tizimlar davri kuzatilgan. Hozirgi tendensiyalarda sun’iy intellekt integratsiyasi, bulutli va onlayn xizmatlarning kengayishi, ta’limda masofaviy qo‘llanish hamda kross-platforma va mobil ilovalar rivoji asosiy o‘rin tutadi. Tadqiqot shuningdek, fanning ta’lim, ilmiy tadqiqot va sanoatdagi o‘rni, xorijiy tajribalar va milliy ta’lim tizimiga tatbiq qilish imkoniyatlarini muhokama qiladi. Kelajak istiqbollari kvant hisoblash va AI asosidagi avtomatlashtirilgan matematik isbotlash imkoniyatlarini o‘z ichiga oladi.