QO’YLARNING TIRIK VAZNI BO’YICHA IRSIY DIFFERENSIYASI VA SELEKSIYA SAMARADORLIGINI BAHOLASH: https://doi.org/10.5281/zenodo.21104328 - Seytmusayeva , Z.A; Sultamuratova , H.M (Scientific practical conference, 2025)
Dunyoda qo’ychilik rivojlangan 45 dan ortiq davlatlarda qo’ylar genefondini genetik-irsiy imkoniyotlaridan oqilana foydalanib, naslchilik ishlarini to’g’ri tashkil qilish asosida go’sht, sut va sifatli teri ishlab chiqarish, jun yo’nalishidagi seleksion tadqiqot ishlarini olib borishga alohida e’tibor qaratilmoqda. Jahon oziq-ovqat va qishloq xo’jaligi tashkiloti (FAO) ma’lumotlariga qaraganda «…bugungi kunda dunyo miqyosida qorako’l zotlar qo’ylar soni 48-49 mln boshni tashkil etib, ular asosan Afgʻoniston, Oʻzbekiston, Janubiy Afrika respublikasi, Namibiya, Qozogʻiston, Turkmaniston, Botsvana va Eron kabi 40 ga yaqin davlatlarda» ko’paytirib kelinmoqda. Bu borada ekstremal cho’l hududlari sharoitida ko’paytirishga moslashgan qorako’l qo’ylarining turli rang, tus, rangbaranglik va gul hususiyatlari bo’yicha eksportbop teri mahsulotlarini ko’paytirish borasida olib boriladigan ilmiy tadqiqotlar bugungi kunning muhim dolzarb masalasi hisoblanadi.