ONA ASALARI YETISHTIRISH TEXNOLOGIYASI: https://doi.org/10.5281/zenodo.21104154 - Tleubayeva , Z.S; Yakupbaeva , N.J; Kunnazarova , U.B (Scientific practical conference, 2025)
So’nggi yillarda O’zbekiston Respublikasida asalarichilik sohasi jadal rivojlanib bormoqda. Hozirgi kunda mamlakatda 150 mingdan ortiq asalari oilalari mavjud bo’lib, ularning samarali faoliyat yuritishi uchun har yili 30–40 ming dona sifatli ona asalari (matka) zarur bo’ladi. Ayni paytda ko’pchilik ona asalarilar chetdan keltirilmoqda, bu esa mahalliy populyatsiyaning genofondini yo’qotish xavfini oshiradi. Shu sababli mahalliy sharoitga mos, sermahsul zotli ona asalarilarni joylarda yetishtirish dolzarb masala hisoblanadi.