SIMMENTAL PARODASINIŃ KELIP SHIǴIWI, ONIMDARLIǴI HÁM BIOLOGIYALIQ QÁSIYETLERI: https://doi.org/10.5281/zenodo.21103796 - Turganbaev, R.U; Erkinova , G.X. (Scientific practical conference, 2025)
Dúnya xalqınıń aziq-awqat ónimlerine bolǵan talabın qandırıwda qaramalshılıq bólek orınǵa iye. Qaramalshiliǵi rawajlanǵan AQSh, Germaniya, Gollandiya, Kanada, Izrail, Evropa Birlespesi mámleketlerinde qaramal parodalariniń ónimdarliǵi boyınsha násillik potencialınan tolıq paydalanıw ushın olardı tolıq bahalı azıqlantiriwǵa, maqul túsetuǵın asıraw sharayatları menen támiyinlewge úlken itibar berilip atır. «Selektsiya - násilshilik jumıslarında juplawdan alınǵan áwladlarınıń násil sapası bahalanıp, jaqsılaytuǵın nasilli buǵalar uriǵinan keń paydalanıw nátiyjesinde qaramal parodalariniń sút ónimdarliǵi asıp barıp atır» Qaramal parodalariniń sút ónimdarliǵin asırıw, jelin qásiyetlerin jaqsılaw hám sıyırlardıń zamanagóy sawıw úskenelerine jaramlılıǵın asırıwda zamanagóy texnologiyalardı qóllaw baǵdarları aktual bolıp qalıp atır. Dúnya mámleketlerinde túrli islep shıǵarıw tiypindegi simmental parodali sıyırlar sút ónimdarliǵinń joqarılıǵı, jelininıń mashina sawiwina maslasqanlıǵı, qabillanǵan azıqtı sút penen qaplaw dárejesi joqarılıǵı menen ajralıp turadı.