MELANOIDES KAINARENSIS GEPATOPANKREASIGA PHILOPHTHALMUS LUCIPETUS (RUDOLPHI, 1819) TREMATODA LICHINKALARINING TAʻSIRI : https://doi.org/10.5281/zenodo.21094842 - Shakarbayev , U.A. (Scientific practical conference, 2025)
XXI asr biologik fanlar taraqqiyotida parazitologiya fani nafaqat organizmlararo ekologik munosabatlarni o’rganishda, balki biosferaning barqarorligini saqlash hamda insoniyat sog’lig’ini himoya qilishda strategik ahamiyat kasb etmoqda. Zamonaviy ekologik sharoitda parazit organizmlar, jumladan, trematodalar, global biosenozlarning ajralmas qismi sifatida namoyon bo’lib, ular turli xo’jayinlar, suvli ekotizimlar va geografik omillar o’rtasida murakkab evolyutsion va ekologik bog’liqliklarni shakllantirgan. Shu boisdan trematodalar biologiyasini, xususan ularning oraliq xo’jayinlarida – mollyuskalarda rivojlanish bosqichlarini chuqur o’rganish, ekologik xavfsizlik, veterinariya gigiyenasi va tibbiy parazitologiya nuqtai nazaridan dolzarb masalalardan biridir.