QO’YLARNING STRONGILYATOZLARI VA ULARNING EPIZOOTOLOGIK HOLATLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.21061092 - Mavlanov , S.; Allamberganov , D.M.; Jabbarbergenov , I.B. (Scientific practical conference, 2025)
Qoraqalpog’iston Respublikasida chorvachilik, xususan echkichilik aholi turmush darajasini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Biroq, so’nggi yillarda echkilarda gelmintoz kasalliklarining keng tarqalganligi ularning mahsuldorligiga salbiy ta’sir ko’rsatmoqda. Gelmintlar — ichki parazit qurtlar bo’lib, ular hayvon organizmida yashab, oziq moddalarni so’rib, intoksikatsiya va immunitet pasayishiga olib keladi. Bu holat echki naslining o’smasligi, sut kamayishi va hatto nobud bo’lishiga sabab bo’lmoqdaBarcha xo’jalik yurituvchi subyektlarda tomorqa mahsulotlari bosh sonini ko’paytirish, ularning mahsuldorligini oshirish, turli yuqumli, yuqumsiz va invazion kasalliklarga qarshi kurashish va oldini olish choralarini ko’rib borish jarayonida, ushbu sohani rivojlantirishga to’sqinlik qiluvchi qator omillar ham mavjud. Bulardan qishloq xo’jalik hayvonlari orasida uchrab turadigan parazitar kasalliklar orasida, ayrim gelmintozlarning tarqalishi va keltiradigan iqtisodiy zarari bo’yicha muhim o’rin egallaydi. Bu esa o’z navbatida Respublikamizda bu kasalliklarning tarqalishini, epizootologik holatini va ularga qarshi kurash choralarini izlab topishni talab etadi.