O’TKIR ENDOMETRITLARNI KELTIRIB CHIQARUVCHI OMILLAR : https://doi.org/10.5281/zenodo.21059117 - Komiljоnov S.; Sabitova , N.S. (Scientific practical conference, 2025)
Endometrit ko’pincha infekcion xarakterda uchraydi. Infekcion agent bachadonga jinsiy qo’shilishda specifik qo’zg’atuvchi sifatida (vibrionlar, trixomanadlar) va banal mikroflora (streptokokklar,stafilokokklar, ichak tayoqchasi, protey va boshqalar) ko’rinishida o’tadi. Bachadon yallig’lanishi o’tkir yoki surunkali o’tadi. O’tkir yallig’lanishda shilliq parda kulrang qizil yiringli yoki chirindi parda bilan qoplanadi. Yallig’lanish jarayoni miometriy tomirlarga o’tsa, yiringli metrit, tromboflebir va pirovard natijada bachadon sepsisi vujudga keladi.