QORAMOLLARDA MASTIT KASALLIGI KLINIKASI, DIAGNOSTIKASI VA IQTISODIY ZARARI : https://doi.org/10.5281/zenodo.21059026 - Komiljonov , S.K.; Sultonova , N. (Scientific practical conference, 2025)
Chorvachilik tarmog’ida sut ishlab chiqaruvchi sigirlar iqtisodiy jihatdan eng samarali hayvon turlaridan biri hisoblanadi. Bir sigir yil davomida o’rtacha 3000–6000 litr sut beradi, ba’zi naslli zotlarda bu ko’rsatkich 8000–10000 litrgacha yetadi. Bunday yuqori mahsuldorlik nafaqat fermer xo’jaliklarining daromad manbai, balki oziq-ovqat sanoati uchun barqaror xom ashyo bazasidir. Sutdan olingan ikkilamchi mahsulotlar — sariyog’, pishloq, qatiq, kefir, smetana va qandolat sanoatida qo’llaniladigan quruq sut kukunlari — iqtisodiyotda katta aylanma hosil qiladi.