САЗАН БАЛИҒИНИНГ БОТРИОЦЕФАЛЁЗИ: https://doi.org/10.5281/zenodo.21057348 - Жақсиликова , Г.Қ.; Сарсенбаев , И.Э.; Дилманова , А.И.; Амангелдиев , У.А. (Scientific practical conference, 2025)
Ботриоцефалёз - бу балиқлар гельминтози бўлиб, ичакларнинг зарарланиши билан характерланади. Bothriocephalidae оиласига мансуб Bothriocephalus opsariichthydis Yamaguti, деб аталувчи лентасимон гельминт томонидан қўзғатилади. Касалликка сазан ва бошқа турдаги балиқлар мойил, бироқ сазан балиқларининг личинкалари кўпроқ сезувчан бўлиб, уларнинг зарарланиши айрим пайтларда 80—100% гача бориб етади, натижада балиқларнинг оммавий равишда нобуд бўлиши кузатилади.