BUZOQLARDA ALIMENTAR ANEMIYANING O’RGANILGANLIK DARAJASI: https://doi.org/10.5281/zenodo.21056810 - Ernazarov, D.A.; Kitaybekov , S.K. (Scientific practical conference, 2025)
Buzoqlarda alimentar anemiya – bu oziq moddalar, ayniqsa temir va boshqa mikroelementlarning yetishmovchiligi natijasida qon hosil bo’lish jarayonining buzilishi bilan kechadigan kasallikdir. Kasallik asosan yangi tug’ilgan va sut bilan oziqlanayotgan buzoqlarda uchraydi. So’nggi yillarda intensiv chorvachilik tizimining kengayishi, ozuqalarning bir xil tarkibli bo’lishi natijasida buzoqlarda anemiya holatlari tez-tez uchrab turadi. Ushbu kasallik chorvachilik mahsuldorligiga bevosita ta’sir ko’rsatadi, chunki anemiyaga chalingan buzoqlarning o’sish sur’ati sekinlashadi, immuniteti pasayadi va ularning nobud bo’lish xavfi ortadi.