QORAMOLLAR TRIXOFTIYA KASALLIGINI O’RGANILGANLIK DARAJASI : https://doi.org/10.5281/zenodo.21056593 - Ernazarov , D.A.; Sultanmuratov , O.M. (Scientific practical conference, 2025)
Qoramollarning trixoftiya kasalligi (Trichophytosis bovum) - bu zamburug’li teri kasalligi bo’lib, Trichophyton verrucosum nomli dermatofit zamburug’lari tomonidan chaqiriladi. Kasallik asosan yosh hayvonlarda uchraydi va yuqori yuqumli xususiyatga ega. Trixoftiya zoonoz kasallik bo’lib, insonlarga ham yuqishi mumkin. Shu sababli u veterinariya va sog’liqni saqlash tizimi uchun muhim epidemiologik ahamiyatga ega. Kasallik nafaqat hayvonlarning sog’lig’iga, balki iqtisodiy ko’rsatkichlarga ham salbiy ta’sir ko’rsatadi, chunki trixoftiya bilan kasallangan hayvonlarda teri sifati, sut va go’sht mahsuldorligi pasayadi.