QORAQALPOG’ISTON RESPUBLIKASINING AYRIM TUMANLARIDA BUZOQLAR ORASIDA KINDIK DABBASINING TARQALISHINI O’RGANISH: https://doi.org/10.5281/zenodo.21056357 - Bekmuratov , K; Narziyev , B (Scientific practical conference, 2025)
Bugungi kunda Respublikamiz chorvachiligining muhim tarmoqlaridan biri bo’lgan qoramolchilikni rivojlantirishga alohida e’tibor qaratilmoqda. Prezidentimizning 2022-yil 8-fevraldagi PQ-120-son «O’zbekiston Respublikasida chorvachilik sohasi va uning tarmoqlarini rivojlantirish bo’yicha 2022-2026-yillarga mo’ljallangan dasturni tasdiqlash to’g’risida»gi qarori va 2022 yil 31 martdagi sonli “Veterinariya va chorvachilik sohasida kadrlar tayyorlashni tubdan takomillashtirish” to’g’risidagi PQ №187 qarorlarida chorvachilikni rivojlantirish bo’yicha belgilangan vazifalarni bajarishda buzoqlarning kasalliklarini davolash va oldini olish asosiy muammolardan biri bo’lib qolmoqda. Ko’pchilik fermer xo’jaliklarida sigirlarni boqish avval respublika sharoitida moslashmaganligi sababli qator muammolarni keltirib chiqarmoqda. Shuning uchun ham sigirlarning mahsuldorligini oshirish va yuqori iqtisodiy samaradorlikka erishishi maqsadida buzoqlarni oziqlantirish va saqlash sharoitlarining buzilishi buzoqlar orasida xururgik kasalliklarni (dabba) keltirib chiqarmoqda.