IQTISODIYOTNING BARQAROR RIVOJLANISHIDA FISKAL MEXANIZMLARNI OPTIMALLASHTIRISH ISTIQBOLLARI Turakulova Orasta Ulugbekovna - Turakulova , Orasta (Scientific practical conference, 2026)
Taqdim etilgan ilmiy ishda milliy xo‘jalik tizimining mutanosib hamda izchil taraqqiyotini kafolatlashda budjet-soliq dasturlarining tutgan o‘rni va ahamiyati konseptual jihatdan tadqiq etilgan. Davlat xarajatlarining tarkibiy tuzilishini yangilash, soliq siyosatini makroiqtisodiy barqarorlikka moslashtirish va davlat xazinasi balansini saqlash orqali iqtisodiy yuksalishga erishish yo‘nalishlari atroflicha ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, maqolada O‘zbekiston Respublikasida moliya-budjet sohasini isloh qilish yo‘nalishida hayotga tatbiq etilayotgan amaliy choralar tahlil qilinib, rivojlangan xorijiy davlatlar tajribasidan unumli foydalanish hamda samaradorlikni oshirishga qaratilgan ilmiy takliflar tizimlashtirilgan. Olingan natijalar shuni tasdiqlaydiki, moliya-fiskal dastaklarni har tomonlama takomillashtirish mamlakatning moliyaviy barqarorligini mustahkamlash, sarmoyaviy muhit jozibadorligini oshirish va pirovardida aholi turmush sharoitini yaxshilashda asosiy poydevor vazifasini o‘taydi.