KO‘P O‘ZGARUVCHILI FUNKSIYALARNI EKSTREMIUMGA TEKSHIRISH - Raimqulova , Ozoda (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada ko‘p o‘zgaruvchili funksiyalarni ekstremumga tekshirishning nazariy asoslari va amaliy usullari tahlil qilinadi. Tadqiqotning dolzarbligi matematik analiz, optimallashtirish masalalari va iqtisodiy modellashtirishda ekstremumlarni aniqlashning muhimligi bilan izohlanadi. Maqolaning maqsadi – ko‘p o‘zgaruvchili funksiyalarning lokal va global ekstremumlarini aniqlash usullarini tizimli ravishda o‘rganish va ularning qo‘llanish sohalarini ko‘rsatishdan iborat. Tadqiqotda differensial hisoblash, gradient usuli, Gesse (Hessian) matritsasi va Lagrange ko‘paytuvchilari usullaridan foydalanildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ekstremumlarni aniqlashda ikkinchi tartibli hosilalar muhim rol o‘ynaydi va cheklovli masalalarda Lagrange usuli samarali hisoblanadi.