OʻSMIRLARDA DEPRESSIV HOLATLARNING KELIB CHIQISH SABABLARI: PSIXOLOGIK, BIOLOGIK VA IJTIMOIY OMILLAR TAHLILI: https://doi.org/10.5281/zenodo.20810951 - Sattorova , Mahliyo; Usmonova , Hurmatoy (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada o‘smirlar o‘rtasida depressiv holatlarning tarqalishi, ularning kelib chiqish sabablari va rivojlanish mexanizmlari psixologik, biologik hamda ijtimoiy omillar nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. JSST maʼlumotlariga ko‘ra, depressiya 10-19 yoshdagi o‘smirlar orasida nogironlik va sog‘liqning yomonlashishining asosiy sabablaridan biri hisoblanadi. Maqolada neyrobiologik o‘zgarishlar, oilaviy muhit, tengdoshlar munosabatlari, akademik bosim va raqamli texnologiyalar ta’siri kabi omillar yoritilgan. Shuningdek, profilaktika va aralashuv strategiyalari bo‘yicha dalilga asoslangan tavsiyalar berilgan.