BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING DIQQATINI SHAKLLANISH XUSUSIYATLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.20656620 - Shovxiyev , Luqmoniddin; Toshmuradova , Dilobar (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida diqqatning shakllanish xususiyatlari, uning psixologik mohiyati va ta’lim jarayonidagi ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Shuningdek, diqqatning turlari, yoshga xos rivojlanish bosqichlari, diqqatni shakllantirishga ta’sir etuvchi omillar hamda uni rivojlantirishning samarali pedagogik usullari yoritilgan. Tadqiqot davomida boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining diqqati hali barqaror emasligi, ularning ko‘proq qiziqish va emotsional ta’sirlarga bog‘liqligi aniqlangan. Maqolada o‘qituvchi va ota-onaning diqqat rivojlanishidagi o‘rni ham ochib berilgan. Bundan tashqari, diqqatni rivojlantirish uchun zamonaviy interfaol metodlardan foydalanish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan.