OILADA NIZOLARNING KELIB CHIQISH SABABLARI VA YECHIMLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.20656094 - Shovxiyev , Luqmoniddin; Barnoqulova, Sevinch (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada oila institutining jamiyatdagi fundamental o‘rni, oilaviy nizolarning kelib chiqishiga sabab bo‘luvchi endogen va ekzogen omillar sotsial-psixologik jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda xorijiy (S. Minuchin) va mahalliy (M.G. Davletshin, E.G. G‘oziyev) psixolog olimlarning oilaviy konfliktlar borasidagi nazariy qarashlari qiyosiy o‘rganilgan. Maqolada kommunikativ disfunksiyalar, rollar taqsimotidagi nomutanosiblik, iqtisodiy qiyinchiliklar va shaxslararo munosabatlardagi chegaralarning buzilishi kabi muammolar tahlil qilinib, oilaviy barqarorlikni ta’minlash hamda nizolarni konstruktiv hal etish bo‘yicha amaliy taklif va tavsiyalar (nikohdan oldingi ta’lim, moliyaviy savodxonlik, shaxsiy chegaralar hurmati) ilgari surilgan.