RAQAMLI TA’LIM PLATFORMALARIDA O’QUV MATERIALLARINING SEMANTIK MOSLIGINI BAHOLASH: https://doi.org/10.5281/zenodo.20620862 - Zaripova , Dilnoza Anvarovna; Tojiyev , Alisher (Scientific practical conference, 2026)
Maqolada raqamli ta'lim platformalarida o'quv materiallarini berilgan mavzuga mosligini avtomatik baholash muammosi ko'rib chiqiladi. O'zbek ta'lim tizimida raqamlashtirish sur'atining ortishi fonida o'quv resurslarini sifat jihatdan nazorat qilish va pedagogik jihatdan to'g'ri tanlash masalasi dolzarblik kasb etmoqda. Ushbu tadqiqotda tabiiy til qayta ishlash (NLP) va katta til modellari (LLM) texnologiyalarining pedagogik imkoniyatlari o'rganiladi, o'quv materiallarining semantik mosligini baholovchi tizim modeli taqdim etiladi. Tizim PDF, DOCX va video formatdagi resurslardan avtomatik matn ajratib oladi hamda Anthropic Claude modeli yordamida mavzuga semantik moslikni tahlil qiladi, natijani foiz va batafsil izoh shaklida taqdim etadi. O'tkazilgan gipotetik tajriba natijalari shuni ko'rsatadiki, LLM-asosli yondashuv an'anaviy TF-IDF va Word2Vec usullariga nisbatan semantik aniqlikda sezilarli ustunlikka ega. Tizim o'qituvchi yuklamasini kamaytirish, o'quv materiallarini saralash va adaptiv ta'limni qo'llab-quvvatlash uchun amaliy vosita sifatida qo'llanilishi mumkin.