MOSLASHUVCHAN TOPSHIRIQLARNI SHAKLLANTIRISHNING NEYROLINGVISTIK MODELI: https://doi.org/10.5281/zenodo.20570430 - Salimov , Jamshid; Boynazarov , Ilhom (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada elektron ta’lim resurslari asosida o‘quvchining bilim darajasi va kognitiv ehtiyojiga mos topshiriqlarni avtomatik shakllantirish masalasi yoritiladi. Tadqiqotda avtomatik savol yaratish, neyron modellar, transformerlar, katta til modellari va Bloom taksonomiyasi tahlil qilinadi. Mavjud ishlarda bu jarayon moslashuvchan ta’limni qo‘llab-quvvatlashi ko‘rsatilgan bo‘lsa-da, o‘zbek tilidagi resurslar uchun Bloom darajalarini to‘liq qamrab oluvchi yaxlit tizim yetarli emas. Shu bois maqolada semantik segmentatsiya, kalit tushunchalarni ajratish, Bloom darajalariga mos savol yaratish va murakkablikni moslashtirishga asoslangan neyrolingvistik model taklif etiladi.