GEOMETRIYADA MATEMATIK INDUKSIYA - Mirzakarimova , Nigoraxon; Xolmatov , Axrorjon; Karimova , Laylo (Scientific practical conference, 2026)
Isbotlashga doir masalalar, teoremalarni, xossa va tasdiqlarni isbotlash, ularni yodda saqlab qolish o‘quvchilarga bir qancha qiyinchilik tug‘diradi. Ko‘p hollarda isbotlash talab etiladigan masalalar shu sababli o‘quvchilar e’tiboridan chetda qoladi. Bu kabi muammolarni ko‘p hollarda isbotlashning matematik indursiya usuli yordamida bartaraf etish mumkin. Ya’ni, ba’zi bir teoremalarni, ayniyatlarni, tasdiq va xossalarni matematik induksiya metodi yordamida boshqa isbotlash usullariga qaraganda osonroq bajarish mumkin. Matematik induksiya metodi (MIM)dan nafaqat algebraik masalalar balki geometrik formulalar, geometrik kattaliklarni hisoblash qoidalarini topishda ham foydalanish mumkin. Biz quyida shunday geometrik masalalarni bir nechtasini matematik induksiya metodi yordamida isbotlashni keltiramiz.