KOMMUNIKATIV GRAMMATIKA ASOSIDA DIALOGIK NUTQ KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH METODIKASI - Tursunov , Humoyun (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur tezisda kommunikativ grammatika asosida dialogik nutq ko‘nikmalarini rivojlantirish metodikasi nazariy va amaliy jihatdan yoritiladi. Bugungi ta’lim jarayonida grammatik bilimlarni alohida qoida va shakllar yig‘indisi sifatida emas, balki real muloqot vositasi sifatida o‘rgatish zarurati kuchayib bormoqda. Shu nuqtai nazardan dialogik nutqni shakllantirishda kommunikativ grammatikaning o‘rni, uning mazmuni, tamoyillari va o‘qitish mexanizmlari tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi bo‘lajak o‘qituvchilar va talabalar dialogik nutqini rivojlantirishda kommunikativ grammatik yondashuvning samarali metodik asoslarini aniqlashdan iborat. Ishda nazariy tahlil, qiyoslash, umumlashtirish hamda metodik talqin usullaridan foydalanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, grammatik birliklar dialogik vaziyatlarda, nutqiy niyat va kommunikativ vazifalar bilan bog‘liq holda o‘rgatilganda talabalar ularni faolroq, ongliroq va vaziyatga mos tarzda qo‘llay boshlaydi. Xulosa sifatida kommunikativ grammatika dialogik nutq ko‘nikmalarini rivojlantirishning samarali metodik asosi ekani asoslandi.