FITNES-AEROBIKA MASHQLARINING TURLARI VA ULARNI MASHG’ULOT JARAYONIDA QO‘LLASH METODIK ASOSLARI - Shaxriddinova , Laylo (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur tezisda fitnes-aerobika mashqlarining asosiy turlari, ularning funksional xususiyatlari hamda mashg‘ulot jarayonida qo‘llashning metodik asoslari yoritiladi. Zamonaviy jismoniy tarbiya va sog‘lomlashtirish tizimida fitnes-aerobika mashqlari organizmning funksional imkoniyatlarini oshirish, yurak-qon tomir va nafas olish tizimlari faoliyatini yaxshilash, koordinatsiya, chidamlilik, chaqqonlik va ritmik harakat ko‘nikmalarini rivojlantirishda muhim vosita sifatida namoyon bo‘lmoqda. Tadqiqotda klassik aerobika, step-aerobika, kuch aerobikasi, raqs aerobikasi va aralash kompleks mashqlarning mazmuni tahlil qilinib, ularni yosh, jismoniy tayyorgarlik darajasi va mashg‘ulot maqsadidan kelib chiqib tanlash zarurligi asoslab beriladi. Shuningdek, mashqlarni o‘rgatishda ketma-ketlik, yuklamani me’yorlash, musiqiy ritmga moslik, harakat texnikasi va xavfsizlik qoidalariga rioya etish kabi metodik tamoyillar ochib beriladi. Natijada fitnes-aerobika mashg‘ulotlarini ilmiy-metodik asosda tashkil etish shug‘ullanuvchilarning jismoniy rivojlanishi, funksional tayyorgarligi va sog‘lom turmush tarzini shakllantirishda samarali omil ekani aniqlanadi.