RAQAMLI TA’LIM MUHITIDA WEB-KVEST TEXNOLOGIYASINING SAMARADORLIGI: BIOLOGIYA FANIDA TAJRIBA - Salimova , Sarvinoz; To'xtamurodova , Dilso'z (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur ilmiy matnda raqamli ta’lim muhitida web-kvest texnologiyasining biologiya fanini o‘qitishdagi samaradorligi tahlil qilinadi. Web-kvest o‘quvchini tayyor axborotni passiv qabul qiluvchi subyektdan muammoni izlovchi, manbalarni tahlil qiluvchi, natijani qayta ishlovchi va mustaqil xulosa chiqaruvchi faol ishtirokchiga aylantiradigan texnologiya sifatida qaraladi. Tadqiqotning maqsadi biologiya darslarida web-kvest asosidagi o‘qitish modelining o‘quvchilarning bilim darajasi, mantiqiy bog‘lanishlarni tushunishi, tizimli fikrlashi va o‘quv motivatsiyasiga ta’sirini aniqlashdan iborat bo‘ldi. Ishda kvazi-eksperimental yondashuvdan foydalanilib, tajriba va nazorat guruhlari o‘rtasidagi natijalar qiyosiy tahlil qilindi. Natijalar web-kvest asosida tashkil etilgan mashg‘ulotlar biologik tushunchalarni chuqurroq o‘zlashtirish, axborotni tanlash va qayta ishlash, guruhda hamkorlik qilish hamda muammoni kompleks ko‘rish ko‘nikmalarini sezilarli darajada rivojlantirishini ko‘rsatdi. Tadqiqot xulosalari biologiya ta’limini raqamli transformatsiya qilish sharoitida web-kvest texnologiyasining amaliy ahamiyatga ega ekanini asoslaydi. Web-kvestning samaradorligi uning topshiriqning autentikligi, manbalarning maqsadli tanlanishi, o‘quvchining izlanish faoliyati va yakuniy mahsulot yaratishga yo‘naltirilganligi bilan izohlanadi.