TALABALARDA LINGVISTIK KOMPETENSIYALARNI RIVOJLANTIRISHNING METODIK ASOSLARI - Ergashev , Doniyor (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur tezisda oliy ta’lim jarayonida talabalarda lingvistik kompetensiyalarni rivojlantirishning metodik asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqotning dolzarbligi shundaki, zamonaviy ta’limda chet tilini bilish faqat grammatik qoidalarni o‘zlashtirish bilan emas, balki til birliklaridan kommunikativ vaziyatga mos, mazmunli va maqsadga yo‘naltirilgan tarzda foydalanish bilan belgilanadi. Shu nuqtai nazardan, lingvistik kompetensiya fonetik, leksik, grammatik va semantik bilimlarning o‘zaro integratsiyasiga tayangan holda shakllanishi lozim. Ishda kommunikativ yondashuv, kompetensiyaviy ta’lim tamoyillari hamda til faoliyati turlarining o‘zaro aloqadorligi metodik asos sifatida qaraldi. Natijada talabalarning og‘zaki va yozma nutqida aniqlik, mantiqiylik, til me’yorlariga rioya qilish hamda o‘quv materialini mustaqil qo‘llash ko‘nikmalarini rivojlantirish uchun bosqichli metodik tizim zarurligi asoslandi.