BO‘LAJAK TARBIYACHILARDA AKMEOLOGIK YONDASHUV ASOSIDA TA’LIM JARAYONINI LOYIHALASH KO‘NIKMALARINI SHAKLLANTIRISHNING NAZARIY ASOSLARI - Bayzakova , Maftuna (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur tezisda bo‘lajak tarbiyachilarda akmeologik yondashuv asosida ta’lim jarayonini loyihalash ko‘nikmalarini shakllantirishning nazariy asoslari tahlil qilinadi. Maktabgacha ta’lim tizimining zamonaviy rivojlanish tendensiyalari tarbiyachi shaxsiga faqat bilim va amaliy ko‘nikmalar egasi sifatida emas, balki pedagogik vaziyatlarni tahlil qila oladigan, rivojlantiruvchi muhitni oldindan loyihalaydigan, kasbiy o‘sishga intiladigan mutaxassis sifatida yondashishni talab etmoqda. Shu nuqtai nazardan akmeologik yondashuv bo‘lajak tarbiyachining shaxsiy va kasbiy kamolotini uyg‘un rivojlantirishga xizmat qiluvchi metodologik asos sifatida namoyon bo‘ladi. Tadqiqotda akmeologik yondashuvning mazmuni, uning pedagogik mohiyati, ta’lim jarayonini loyihalash ko‘nikmalari bilan uzviy bog‘liqligi hamda mazkur ko‘nikmalarni shakllantirishga ta’sir etuvchi omillar yoritilgan. Natijada bo‘lajak tarbiyachilarda loyihalash ko‘nikmalarini rivojlantirish faqat metodik tayyorgarlik masalasi emas, balki refleksiya, kasbiy motivatsiya, o‘zini rivojlantirish va ijodiy faoliyatni taqozo etuvchi integral jarayon ekanligi asoslab beriladi.