MOLIYAVIY XATARLARNI BAHOLASHDA EHTIMOLLAR NAZARIYASINING TATBIQI VA MATEMATIK MODELLASHTIRISH - Ergasheva , Nafisa; Mirzaqobilov , Abduzazizbek; Boymurodov , Ozodbek (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada moliyaviy bozorlardagi noaniqlik sharoitida xatarlarni baholashning matematik usullari tadqiq etiladi. Ehtimollar nazariyasining asosiy ko‘rsatkichlari bo‘lgan matematik kutilma, dispersiya va normal taqsimot qonuniyatlarining moliyaviy risk-menejmentdagi o‘rni tahlil qilingan. Shuningdek, Value at Risk (VaR) va Monte-Karlo simulyatsiyasi kabi zamonaviy metodlarning afzalliklari ko‘rib chiqilgan.