RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITDA IQTISODIYOT,TURIZIM VA BIZNES JARAYONLARINI ANALITIK HAMDA MATEMATIK MODELLASHTRISH - Ergasheva , Nafisa; Axrorova , Dilrabo; Xolmurodova , Aziza (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqolada raqamli iqtisodiyot sharoitida iqtisodiyot, turizm va biznes jarayonlarini analitik hamda matematik modellashtirishning nazariy asoslari va amaliy ahamiyati yoritilgan. Raqamli texnologiyalar, katta hajmdagi ma’lumotlar (Big Data) va sun’iy intellektning iqtisodiy jarayonlarga ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, analitik modellashtirish bosqichlari, uning asosiy turlari hamda matematik modellashtirish usullarining iqtisodiy samaradorlikni oshirishdagi o‘rni ko‘rsatib berilgan. Turizm va biznes sohalarida modellashtirish asosida prognozlash, optimallashtirish va qaror qabul qilish jarayonlarini takomillashtirish imkoniyatlari ochib berilgan. Maqola natijalari raqamli iqtisodiyot sharoitida boshqaruv samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.