GEOMETRIYA FANINI O‘QITISHDA VIZUALLASHTIRISHNING PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK ASOSLARI VA FAZOVIY TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISH MEXANIZMLARI (AKADEMIK LITSEY KONTEKSTIDA) - Sharipov , Xurshid; Xoliqov , L (Scientific practical conference, 2026)
Maqolada akademik litseylarda geometriya fanini o‘qitishda vizuallashtirishning pedagogik va psixologik asoslari tahlil qilinadi hamda uning o‘quvchilarning fazoviy tafakkurini rivojlantirishdagi roli konseptual jihatdan asoslanadi. Geometriyani o‘zlashtirish bosqichlari (Van Hiele), matematik tushunishning semiotik tabiati (Duval) va o‘qitish dizaynida kognitiv yuklamani boshqarish (Cognitive Load Theory) hamda multimedia o‘qitish tamoyillari (Mayer) integratsiyalangan holda yagona metodik doira sifatida qaraladi. Dinamik geometriya muhitlari, xususan GeoGebra, tasvirlar (chizma–algebra–koordinata–og‘zaki izoh) o‘rtasidagi o‘tishni yengillashtirishi va “kuzatish–tajriba–umumlashtirish” siklini faollashtirishi ko‘rsatib beriladi. Natijada akademik litsey geometriya darslari uchun vizuallashtirish metodikasining strukturaviy modeli hamda amaliy tavsiyalar tizimlashtiriladi.