ARPA (HORDEUM VULGARE L.) O‘SIMLIGINING NAV VA TIZMALARIDA QURG‘OQCHILIKKA CHIDAMLILIK XUSUSIYATLARINING MOLEKULYAR-GENETIK TAVSIFI - Abdushukurova , M.B.; Murodova , S.S.; Turayev, O.S (Scientific practical conference, 2026)
Qurg‘oqchilik stressi iqlim o‘zgarishi sharoitida don ekinlari yetishtirish samaradorligini cheklovchi asosiy abiotik omillardan biri hisoblanadi. Arpa (Hordeum vulgare L.) nisbatan qurg‘oqchilikka chidamli ekin bo‘lsa-da, nav va tizmalar orasida ushbu belgi bo‘yicha genetik farqlanish mavjud. Ushbu nazariy tezisda arpa nav va tizmalarida qurg‘oqchilikka chidamlilikni belgilovchi molekulyar-genetik mexanizmlar bo‘yicha mavjud ilmiy adabiyotlar tahlil qilinadi hamda seleksiya jarayonida qo‘llanilayotgan zamonaviy yondashuvlar yoritiladi.