ELASTIK STERJEN VA DINAMIK SO‘NDIRGICHLARNING BIRGALIKDAGI KO‘NDALANG TEBRANISHLARI USTUVORLIGINI TEKSHIRISH - Qudratov, A (Scientific practical conference, 2026)
Texnika, qurilish va boshqa sohalarda egiluvchan sterjenlar (balkalar) tipidagi elementlardan foydalaniladi. Bu borada turli tashqi qo’zg’alishlar ta’siridagi sterjenlarning balkalarning tebranma harakatlari dinamikasini o‘rganish, zararli tebranishlarini pasaytirish hamda ustuvorligini ta’minlash dolzarb masalalardan hisoblanadi. Ushbu ishda chiziqli elastik xarakteristikali sterjen va dinamik so‘ndirgichlarning birgalikdagi ko‘ndalang tebranishlarini ustuvorligi Lyapunovning birinchi yaqinlashish usuli yordamida tekshirish masalasi qaralgan. Ustuvorlik shartlari sistema parametrlariga bog‘liq holda analitik ko‘rinishda aniqlangan.