TEKIS ELASTIKLIK MASALASINI KUCHLANISHLAR BO‘YICHA PUASSON TENGLAMALARI ASOSIDA SONLI YECHISH - Bobonazarov , A; Maxmadiyorova , M (Scientific practical conference, 2026)
Deformatsiyalanuvchi qattiq jism mexanikasida statik chegaraviy masalalar odatda siljishlarga nisbatan yechiladi, kuchlanishlar esa keyinchalik aniqlanadi. Bunday yondashuvda sonli differensiallash xatoliklari yuzaga kelishi mumkin. Shu sababli elastiklik masalalarini bevosita kuchlanishlarga nisbatan qo‘yish muhim ahamiyatga ega. Bu yo‘nalish Beltrami–Michell tenglamalari va deformatsiyalar mosligi shartlariga asoslanadi.