AKADEMIK PLAGIATNI ANIQLASH TIZIMIDA SUN’IY INTELLEKTNI QO‘LLASH - Abdullayev , Abdubakir; Nurmuxaamedova , Tursunoy; Sobirov , Ro‘ziali; Ahmedov , Shoxijahon (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu maqola akademik plagiatni aniqlash tizimida sun’iy intellekt texnologiyalarini qo‘llash orqali oliy ta’lim muassasalarida akademik matnlarning o‘xshashlik darajasini aniqlash jarayonini takomillashtirishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda mavjud antiplagiat tizimlarining leksik moslikka asoslangan yondashuvlari tahlil qilinib, ularning semantik jihatdan qayta ishlangan matnlarni aniqlashdagi cheklovlari asoslab beriladi. Taklif etilayotgan model ko‘p qatlamli gibrid arxitekturaga asoslanib, lingvistik tahlil, semantik vektorlashtirish hamda kontekstual bog‘lanishlarni aniqlash mexanizmlarini integratsiyalash orqali plagiatni aniqlashning aniqlik va samaradorligini oshiradi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, mazkur yondashuv generativ AI vositalari yordamida yaratilgan yoki parafraz qilingan matnlarni aniqlashda an’anaviy tizimlarga nisbatan yuqori aniqlik va barqarorlikni ta’minlaydi.