IKKI QATLAMLI ELASTIK PLASTINKALARNING TEBRANISH MASALALARINI MATEMATIK MODELLASHTIRISH - Xoljigitov, Sobir; Egamberdiyeva , Mohinur (Scientific practical conference, 2026)
Ushbu ishda turli elastik xarakteristikalarga ega bo‘lgan ikki qatlamli plastinkalarning dinamik yuklamalar ta’siridagi nostatsionar tebranishlari tadqiq etilgan. Maqolada qatlamlararo ideal kontakt shartlari inobatga olingan holda, tizimning harakat tenglamalari keltirib chiqarilgan. Nostatsionar jarayonni tavsiflash uchun Laplas integral almashtirishlari va chekli ayirmalar usuli qo‘llanilgan. Tadqiqot natijasida materiallarning zichligi va qalinligi nisbatining tizimning xususiy chastotalari hamda to‘lqin tarqalish xarakteriga ta’siri aniqlangan. Olingan model kompozit materiallardan tayyorlangan konstruksiyalarning dinamik mustahkamligini baholashda xizmat qiladi.