KREMNIY ELEMENTI VA SILIKAT BAKTERIYALARNING O‘SIMLIK O‘SISHINI RAG‘BATLANTIRUVCHI MEXANIZMLARI - Murodova , Sayyora; Xayrullayeva , Gulchehra (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur tezisda kremniy (Si) va silikat erituvchi bakteriyalarning o‘simlik o‘sishini rag‘batlantiruvchi mexanizmlari tahlil qilinadi. Kremniy o‘simliklar uchun muhim element bo‘lib, u hujayra devorini mustahkamlash, fotosintez samaradorligini oshirish hamda abiotik va biotik stress omillariga chidamlilikni kuchaytirishda muhim rol o‘ynaydi. Silikat erituvchi bakteriyalar esa erimaydigan kremniy birikmalarini o‘simliklar oson o‘zlashtira oladigan shaklga o‘tkazadi.