SHO‘RLANGAN TUPROQLARDA O‘SUVCHI O‘SIMLIKLARDA FAOLIYAT YURUTUVCHI MIKROORGANIZMLAR RIZOSFERASINING MIKROBIOMI - Mustafakulov , Muhammadjon; Muhammadiyeva , Bonujon (Scientific practical conference, 2026)
Tuproqning ekologik omillar ta’sirida turli xildagi buzilishlaridan biri bo‘lgan sho‘rlanishga o‘simliklarning ildizidagi mikroorganizmlarning javob reaksiyalari ko ‘rib chiqildi. Ushbu tezisda mikroorganizmlarning rizosferasida bo‘ladigan o‘zgarishlar va stress sharoitida tarkibidagi biokimyoviy moddalarning o‘zgarishi va bakteriya va zamburug‘ munosabatlarini o‘simlikning ildiziga ta’siri hamda ularning faslga qarab moslashuvini va sho‘rlangan tuproq tarkibida eng ko‘p o‘rganilgan turlarni tahlil qilishimiz mumkin.