TA’LIM MUASSASALARIDA KOGNITIV TAFAKKURNI SHAKKLANTIRUVCHI PSIXOLOGIK TRENINGLARNI ISHLAB CHIQISH - Abdurahmonova , Hilola; Sattorova , Mahliyo (Scientific practical conference, 2026)
Mazkur maqola ta’lim muassasalarida kognitiv tafakkurni shakllantirishga qaratilgan psixologik treninglarni ishlab chiqish masalasiga bag‘ishlangan. Maqolada zamonaviy ta’lim jarayonida o‘quvchilarning analitik fikrlash, muammoli vaziyatlarni hal qilish, kreativ yondashuv va metakognitiv nazorat kabi kognitiv kompetensiyalarini rivojlantirish zarurati ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Shuningdek, psixologik trening texnologiyalarining nazariy asoslari, ularning bilish jarayonlariga ta’sir mexanizmlari hamda ta’lim jarayonida qo‘llashning metodologik tamoyillari yoritilgan. Maqolada kognitiv aktivatsiya, refleksiv tahlil, analitik tafakkur, semantik assotsiatsiya va kognitiv fleksibilitet kabi zamonaviy ilmiy tushunchalar asosida trening dasturlarini ishlab chiqishning psixologik-pedagogik mexanizmlari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari ta’lim muassasalarida o‘quvchilarning intellektual salohiyatini rivojlantirish, mustaqil fikrlash qobiliyatini shakllantirish va ta’lim jarayonining psixologik samaradorligini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi.