ISLOM SIVILIZATSIYASINING MARKAZIY OSIYODA RIVOJLANISHI: TARIXIY TARAQQIYOT BOSQICHLARI VA MADANIY-MA’NAVIY MEROS - Kamolova, Sabrina (Scientific practical conference, 2025)
Mazkur tezisda Islom sivilizatsiyasining Markaziy Osiyo hududida shakllanishi va rivojlanish jarayonlari tarixiy, madaniy va ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. VII–VIII asrlardan boshlab islom dinining mintaqada yoyilishi natijasida yangi ijtimoiy-siyosiy va madaniy tizim shakllangan. Tadqiqotda Somoniylar, Qoraxoniylar, Temuriylar davrida islom sivilizatsiyasining yuksalishi, ilm-fan, me’morchilik, huquq va ma’naviyat sohalaridagi yutuqlar yoritiladi. Shuningdek, Markaziy Osiyo allomalarining jahon sivilizatsiyasiga qo‘shgan hissasi tahlil qilinadi. Xulosa sifatida Islom sivilizatsiyasi mintaqaning madaniy identikligini shakllantirgan asosiy omillardan biri ekani asoslanadi.