YANGI TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA INFRATUZILMA QURISHNING MOLIYAVIY VA IQTISODIY MODELI - Lapasov , Nurmuhammad (Scientific practical conference, 2025)
Ushbu maqolada yangi texnologiyalar asosida infratuzilma qurishning moliyaviy va iqtisodiy modeli, innovatsion infratuzilma loyihalarini rejalashtirish va boshqarish mexanizmlari hamda ularning iqtisodiyotga ta’siri ilmiy asoslarda tahlil qilingan. Zamonaviy texnologiyalar — BIM, “aqlli infratuzilma”, raqamli nazorat tizimlari, energiya samarador yechimlar va IoT-platformalarning infratuzilma qiymati, samaradorligi va ekspluatatsiya xarajatlariga ta’siri chuqur o‘rganilgan. Moliyalashtirishning turli manbalari (xususiy investitsiya, GChP, davlat mablag‘lari, xalqaro moliya institutlari), ularning samaradorlik ko‘rsatkichlari, iqtisodiy risklari va qaytuv mexanizmlari tahlil qilingan. Maqola yakunida iqtisodiy model asosida infratuzilma loyihalarini optimallashtirish, xarajatlarni kamaytirish, investitsiya jozibadorligini oshirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan.