O‘ZBEKISTONDA BARQAROR TURIZMNI RIVOJLANTIRISH BO‘YICHA- TAMOYILLAR, STATISTIK TAHLIL VA ZOMIN TAJRIBASI ASOSIDA RIVOJLANISH STRATEGIYALARI - Omonova , Gulmira; G‘oyibnazorova, Shaxnoza (Scientific practical conference, 2025)
Mazkur maqolada barqaror turizm konsepsiyasi iqtisodiy, ekologik, ijtimoiy va madaniy barqarorlikni uyg‘unlashtirib, turizmni atrof-muhit va mahalliy jamoalar farovonligi uchun mas'uliyatli faoliyatga aylantirishi haqida batafsil so`z yuritiladi. Maqola UNWTO tamoyillari asosida O‘zbekiston kontekstini tahlil qiladi ya`ni iqtisodiy foyda, ekologik muhofaza, ijtimoiy tenglik va madaniy merosni asrash. Jahon va milliy statistikalarda (2024 yilda 8,2 mln sayyoh, 1,83 mlrd dollar eksport) turizm rivojlanganligi ko‘rsatadi, ammo suv tanqisligi va chiqindilar kabi muammolar ham ta’kidlab o`tiladi. Zomin hududidagi ekoturizm tajribasi muvaffaqiyatli namuna bo‘lib, iqtisodiy o‘sish va ekologik muvozanatni misol qiladi. Maqola barqarorlikni ta’minlash uchun monitoring, jamoaviy javobgarlik hisi va innovatsiyalarni targ`ib qilishni o`z ichiga oladi.