YAYLOVLARDA CHORVACHILIK TIZIMINING BARQARORLIGIGA ERISHISHNING MAQSADLARI VA ULARNI AMALGA OSHIRISH YO‘NALISHLARI - Gabbarov , Sabit (Scientific practical conference, 2025)
Bugungi kunda yuqori tabiiy iqlimga ega bo‘lgan hududlarda yo‘qolib ketish xavfi ostida turgan noyob mahalliy biologik xilma-xillikni saqlab qolish shu bilan birga iqtisodiy faoliyatni qo‘llab-quvvatlash maqsadida chorvachilik bilan shug‘ullanishga alohida e’tibor qaratilmoqda. Bunda chorvachilikka iqtisodiy investitsiyalar jalb qilish bo‘yicha hukumat siyosati ishlab chiqiladi. Ayrim hududlarda fermer xo‘jaliklari ijtimoiy ne’matlarni yaratganlik hamda ladshaftlarni saqlab qolishi, chorvachilikning uzluksizligini ta’minlaganlik uchun hukumatdan kompensatsiya talab qilishadi. Chorvadorlarga qo‘yilayotgan bu talab ekstensiv chorvachilikning tovar mahsulotlari raqobatbardosh emasligi haqidagi farazga asoslanadi va jamiyat tomonidan talab qilinayotgan chorvachilikning kamayishini yumshatish uchun chorvadorlarga sohani rivojlantirishga qo‘shgan hissasi uchun davlatdan adolatli kompensatsiya olishlari kerakligiga tayanadi.